Amb la creació del MPCC (mapa de protecció civil de Catalunya) s’ha obert la caixa dels trons Catalans de Protecció Civil .
Aquesta cartografia identifica l’existència de riscos naturals i tecnològics sobre cada municipi i la obligació o recomanció d’elaborar el corresponent Pla d’Actuació d’acord amb el PLA Territorial desenvolupat pel Govern de Catalunya. De fet, és obligació bàsica de l’Administració Pública vetllar per la seguretat de la població (article 3 “finalitats” de la llei 4/1997 de protecció civil de Catalunya) així com informar a la població dels riscos col·lectius greus que els poden afectar i de les mesures públiques per a afrontar-los (article 4 “dret d’informació” de la llei 4/1997 de protecció civil de Catalunya).
Entre la informació continguda en aquesta cartografia de protecció civil i amb la identificació de riscos, s’hi incorpora la vulnerabilitat del municipi (segons volum de població, si el municipi és turistic o no, … etc) i si el municipi ha desenvolupat i implantat el corresponent PLA d’ACTUACIÓ MUNICIPAL segons les conclusions del PLA TERRITORIAL CORRESPONENT.
Fins aquí molt correcte, hem vist que l’administració ha de vetllar per les persones afectades per riscos col·lectius així com informar-los de la seva existència i de les mesures previstes per minimitzar-ne les conseqüències però, cal publicar, publicitar i incitar a la societat a presentar-se al seu Ajuntament per exigir la implantació d’un pla d’emergència?
Així doncs, navegant per internet he trobat la web e112puntcat on literalment es pot llegir “(…) Potser és una bona idea preguntar al teu Ajuntament si compleix amb aquesta obligació (…)”.
Crec que és bo reflexionar-hi,…
Segons les dades per l’any 2009 d’IDESCAT, a Catalunya tenim 946 municipis amb 7,475,420 habitants, i d’aquests, el 63% de municipis no superen els 2000 habitants amb un promig de 600 habitants per cadascun d’aquests municipis.
Amb aquestes dades, i considerant els pressupostos municipals d’aquests Ajuntaments, quants d’ells poden fer front a les despeses que demana el desevolupament i implantació d’un, de dos, tres o més plans d’actuació municipal? Tenen altres despeses? Quines prioritats tenen?
Anualment, les administracions supramunicipals subvencionen activitats de protecció civil, en concret, l’any 2009 la Generalitat de Catalunya va publicar subvencions per la redacció i implantació de plans, formació de personal i adquisició d’equips per a la protecció civil. Per a cadascun dels municipis que la varen sol·licitar els adjudicaren 1125 euros. Amb aquests recursos, quina actuació es pot dur a terme?
Enllaços;
Deixa un comentari