A pocs mesos de l’entrada en vigor de la normativa europea de vols no tripulats (RPAS, els nostres drons, UAS, unnamed aerial systems pels anglosaxons) preparada per la AESA (Agencia Europea de Seguretat Aèria) creiem que és necessari parlar del vincle que ja existeix entre la mineria (principalment d’exterior però també per l’interior) i la tecnologia que ha emergit recentment amb l’aparició al mercat d’aquests equips voladors.
Ja no és cap secret que els drons aprorten interessants possibilitats a sectors tan dispars com l’urbanisme, la protecció civil (rescats en emergències), l’oci privat però també comunitari (vegeu vídeos següents amb l’espectacle de 3051 drons de l’empresa Shenzen Damoda Inteligent Control Technology Co. i Nadal Flock Drone Art a Manresa) així com control de riscos ambientals, agricultura i ramaderia, alimentació,… vegeu al final d’aquest post alguns exemples…
Drons i mineria
Les possibilitats que obre la tecnologia de vols no tripulats, tecnologia coneguda al carrer per “dron”, al sector miner són quasi infinites.
Aquestes poden abastar treballs més senzills d’imaginar com podrien ser les captures en imatges de les zones de treball, la grabació de treballs específics per fer-ne un anàlisi a posteriori o per utilitzar comercialment, per exemple, fins a la presa de dades cartogràfiques, la medició d’estocs, la comprovació de llindes, la marca de traçats, l’aixecament de parets i talussos i, tot això amb gran qualitat d’imatge i resolució de dibuix amb la captura i posterior tractament dels anomenats núvols de punts, grans quantitats de punts tractats moltes vegades on line a través dins del conegut món del big data.
Us posem una llista a continuació amb alguns exemples:
- Contrast d’aixecaments entre titular dels drets miners i empresa proveïdora d’arrancada, de serveis cartogràfics, explotadora, consumidora o altre interessada.
És molt habitual en el moment de certificar la feina feta de trobar-se en disputes al respecte dels volums arrencats. Per circumstàncies d’aquesta índole, el RPAS permet l’aixecament topogràfic de detall (funciona amb el núvol de punts, tecnologia que ofereix un increment molt gran de precisió respecte d’un aixecament “manual” i elimina l’error humà) amb la captura fotogràfica de l’espai per mostrar la realitat del treball executat i facilitar l’entesa i acord entre les empreses interessades.
- Medicions d’apilaments de materials. Anàlisis d’estoc per al pla de labors o per planificar la fabricació de producte.
La disposició d’un dron a l’empresa permet fer un seguiment periòdic de l’evolució dels apilaments, tan de productes sense tractament (escollera, nucli, …) com pels productes processats i llestos per expedir. Amb aquests mesuraments s’aconsegueix conèixer amb més detall el funcionament de l’activitat i amb aquesta informació ajustar la planificació de fabricació i venda amb més precisió i amb això signar o rebutjar contractes futurs amb la garantia de fer el més eficient per l’activitat.
- Per estudiar zones prèviament al seu accés amb maquinaria pesada de difícil moviment.
L’activitat minera, en fase de prospecció i encara més en fase d’explotació demanda uns vehicles que requereixen uns accessos d’amplades molt superiors als 3 metres habituals que ens ofereixen la majoria de camins. A vegades l’accés es planteja a partir d’un petit sender, o d’un corriol,… el c as és que hem d’accedir a un espai nou i hem de garantir unes condicions de seguretat pel personal que hi accedirà al volant d’aquests equips i això significa redimensionar accessos.
I tot l’anterior pot complicar-se si, després d’accedir a la nova zona d’exploració / explotació, algú se n’adona de que no és la ubicació correcta per emplaçar els equips i iniciar els treballs. Aquí tenim un problema: hem posat en risc al personal i als bens de l’empresa, hem invertit unes hores, uns combustibles, …. i el resultat ha estat tan negatiu que hem de tornar a començar.
Si tenim un dron podem accedir arreu. Capturar imatges des de qualsevol perspectiva i prendre decisions que ens permetran estalviar temps, riscos i finalment revertiran en un augment de l’eficiència dels treballs que estem a punt d’iniciar.
- Prospecció i exploració de nous recursos/jaciments.
Tal i com s’extrau de les anteriors línies els drons permetren treballar a distància i això ens redueix els costos en gran mesura. Amb la prospecció del terreny les avantetges no són menors no obstant caldrà preparer l’equip i incorporar-hi lectors adequats per poder recollir les dades que en cada cas sigui les que estem buscant.
Però les avantatges no acaben aquí:
. Es possible realitzar prospeccions amb mètodes geofísiscs no intrusius que permeten treballar amb impacte nul al medi. Especialment interessant quan es resultats són negatius ja que, en aquests casos, no queda en el territori cap rastre dels treballs executats.
. Es recopilen gran quantitat de dades en poc temps amb la reducció de costes que, com ja hem dit, correspon.
. Poden cobrir-se grans àrees amb facilitat i rapidesa contribuint també a la reducció de costes.
. Deixen de ser necessaris els permisos d’accés i ocupació.
. No es necessari fer pous ni calicates sobre el terreny per la qual cosa hi ha un estalvi en temps i diners per no ser necessària la tramitació dels permisos d’obres (o urbanístics) corresponents.
. Es possible estudiar àrees remotes, accidentades i amb densa coberta vegetal.
Seguretat en el treball
Com un ja pot haver vist, més enllà dels avantatges en reducció de temps i pressupost, la tecnologia RPAS és especialment important en el camp de la prevenció de riscos laborals. I aquest fet és així perquè per mitjà de l’allunyament de l’operador a la zona de treball ens permet reduir l’exposició dels treballadors als riscos laborals, riscos que en el nostre sector no són menors,… recordem que a Espanya tenim víctimes mortals al sector per despreniments, caigudes a diferent nivell, atropellaments, enganxaments amb parts mòbils, malalties pulmonars per exposició a la pols de sílice,…
Per exemple, per aplicació del RD 665/1997 sobre elements cancerígens al lloc de treball, reial decret molt comentat aquest dies en el sector miner, els articles del seu capítol II demanen que, en cas de no poder-se evitar el risc, recordem que la pols de sílice en un entorn natural (un entorn miner, per exemple) és inevitable, es redueixi doncs l’exposició a aquest risc. Així doncs, la tecnologia actual, i en concret el RPAS, permet reduir el risc per exposició a elements cancerígens o mutàgens durant l’exercici d’algunes tasques del sector com a resultat del control remot del vehicle per part de treballador. Però no acaben aquí els riscos que ens estalviem sinó que la llista de riscos que desapareix per treballar remotament continua:
- Riscos en la seguretat
- Esfondrament del pis
- Petjada sobre objectes
- Volcar o xocs amb altres vehicles
- Caiguda de persones a diferent nivell
- Caiguda de persones al mateix nivell
- Caiguda d’objectes per desplom
- Caiguda d’objectes per manipulació́
- Caiguda d’objectes despresos
- Trepitjades sobre objectes
- Xocs contra objectes immòbils
- Xocs o contactes amb elements mòbils de la màquina
- Atrapaments per bolcada de maquines
- Sobreesforços
- Exposició́ a temperatures extremes
- Contactes tèrmics
- Contactes elèctrics
- Inhalació́ o ingestió́ de substàncies nocives
- Incendis
- Causats per éssers vius
- Atropellaments, cops i xocs amb objectes
- Riscos naturals, riuades, esfondraments, ventades, terratrèmols,…
- Riscos higiènics
- Nivells excessius de soroll
- Entorns mal il·luminats
- Presència d’agents químics i/o cancerígens
- Temperatures i humitats extremes
- Mossegades / picades d’éssers vius
- Riscos ergonòmics
- Deguts a una mala posició en el lloc de treball
- Deguts a uns equips no ajustats adequadament
Tot l’anterior sense oblidar-nos de fer la corresponent avaluació de riscos allà on finalment s’ubiqui la persona que pilotarà la nau.
Dubteu de la qualitat de la vostra avaluació de riscos?
Us ajudem, som tècnics superiors de prevenció de riscos laborals especialistes en entorns de treball a l’aire lliure.
Exemples d’on podem incorporar la tecnologia RPAS
Tasques ambientals
- Reconeixement del grau d’humitat del sòl.
- Estudi d’evolució vegetal d’un territori.
- Seguiment de l’erosió d’un talús que ofereix un risc als habitants/usuaris que hi hagi al peu.
- Aixecaments cartogràfics de detall d’espais inaccessibles
- Seguiments de tempestes
- Seguiment del territori i/o els seus elements per mitjà de temperatura, colors, textures, capacitats,….
- Seguiment fitosanitari de masses forestals
Oci
- Captació d’imatges per ús publicitari
- Realització de pel·lícules pel gran públic, per aconseguir espectacularitat, punts de vista “impossibles” o abaratir costes de realització.
- Gravació d’actes privats com p.ex. casaments, convencions, fires,….
- Control d’assistents en escenaris d’alta concentració de persones i operacions de preemergència
- Fotografia aèria
Serveis
- Transport de mercaderies (projecte Labryrinth p.ex.)
- Inspecció i monitorització d’espais públics i privats
- Cerca de persones perdudes
- Suport en accidents vials
- Disuasió d’aus en zones d’aeronaus.
- Comprovació d’alarmes
- Càlcul de capacitat de carrers
- Monitorització d’instal·lacions i infraestructures de gran alçada o de gran llargada
- Facilitar accés a internet a zones amb mancances de cobertura
- Gestió del patrimoni
i tantes d’altres.
Shenzen Damoda Inteligent Control Technology Co.
Flock Drone Art a Manresa
Universidad Carlos III Madrid
Reducció d’impactes
I les avantatges de l’ús de la tecnologia RPAS no acaben amb l’anterior. El fet de no ser necessari trepitjar el territori per dur a terme el vol i la captura de dades permeten també en molts casos estalviar les intervencions en el territori, estalviant rompudes per preparar un espai per ubicar-hi els equips de treballs, espais que poden ser molts casos importants degut al tamany de la maquinària que s’empra en investigació i explotació minera així com els camins que ens estalviarem d’obrir per portar aquesta maquinaria fins el punt on ens interessa recollir les dades. Cal dir també que el fet de no transitar per un territori significarà inevitablement deixar de consumir energia, deixar d’emetre gasos contaminants, goteig de greixos i olis, sorolls, llum intrusa, … alhora que esdevindrà innecessària cap instal·lació annexa per treballadors, maquinària, taller, ….
I conjuntament amb l’estalvi en els impactes sobre el territori ens estalviarem també els permisos de propietaris públics i privats per executar dites intervencions (obres o moviments de terra segons el municipi).
Dades i més dades
Per fer qualsevol de les tasques tècniques que s’enumeren al llarg de l’article (excloem captures amb un objecte principalment audiovisual) caldrà el domini de diferents tipologies de software, principalment el de captura de punts, cartogràfics principalment, d’un programari de tractament del núvol de punts obtingut (una eina que permeti modelitzar la captura realitzada; un MDT) i finalment d’una eina d’interpretació si és que no pot el mateix amb qui es fa el tractament de punts. Pel cas que més coneixem, la cartografia, us deixem enllaços a equips i software d’interès i prestigi reconegut al sector.
- Drons – DJI MAVIC pàgina web
- Tractament del núvol de punts – 3D Cyclone de Leyca Geosystems pàgina web
- Modelització del terreny a partir del núvol de punts – TcpMDT PointCloud de Aplitop pàgina web
- Tots els serveis de Consultoria Tècnica Transversal
Amplieu informació sobre les aplicacions de la tecnologia RPAS si consulteu aquí
Deixa un comentari