ITC 02.0.02
El propassat 9 de juliol i amb la referència ITC 02.0.02 apareix publicat al BOE l’actualització de la ITC relativa a la “Protecció dels treballadors contra el risc per inhalació de pols i sílice cristal·lina respirables”, del Reglament general de normes bàsiques de seguretat minera per mitjà de la Ordre TED/723/2021, de 1 de juliol. Aquesta tan esperada actualització ha arribat per posar al dia la normativa minera de control de la SCR en virtut de la categoria que se li atorgà com a substància carcinògena el passat desembre per mitjà del Reial Decret 1154/2020.
Les modificacions patides són importants, continueu llegint per aprendre com afecta l’actualització d’aquesta Instrucció Tècnica Complementaria a la vostra activitat.
Modificacions de la ITC 02.0.02
- Canvis en el concepte, és a dir, canvis que són l’origen de la modificació. Per aplicació del Reial Decret 1154/2020 la pols de sílice adquireix el rang de substància cancerígena i per la qual cosa canviar el marc legal que cal aplicar-li esdevenint ara el RD 665/1997 la referència normativa.
- Canvis en l’índex de la ITC i el contingut. El més evident és que desapareixen les mesures tècniques de prevenció proposades en la versió de l’any 2007 i ara fa referència a les mesures de l’article 5 del RD 665/97. Afegeix però que caldrà fer ús de les millors tècniques disponibles. (vegeu contingut article 5 del RD 665/1997 al peu)
- Apareix, dins de la redacció de l’article 3, l’obligatorietat de revisar l’avaluació de riscos cada 3 anys.
- S’elimina la possibilitat de reduir els controls periòdics de 3 a 1 anual si els resultats que s’obtenen són inferiors als límits marcats per VLAED.
- Canvia el VLAED per la fracció respirable de sílice (SCR) que disminueix fins a 0,05 mg/m3 per jornada laboral.
- Malgrat que l’INS ja havia ofert la seva expertesa (d’acord amb les exigències a l’administració que fa la Llei 31/95 de PRL) en el camp de la SCR en forma de guies, ara, la nova ITC 02.0.02 encarrega de forma explícita a l’Instituto Nacional de Silicosis la preparació i manteniment d’una guia per la prevenció dels riscos derivats de la inhalació de pols de sílice cristal·lina amb uns continguts mínims.
- Documentació. Desapareixen els plans previstos l’any 2007 i ara dirigeix el lector a l’acticle 9 del RD 665/997. En aquest cas la documentació que cal afegir i mantenir amb les fitxes de cada treballador i els expedients mèdics és: (vegeu contingut article 9 del RD 665/1997 al peu)
- Formació. Més enllà de l’exigència mínima inicial, amb l’actualització del text legal la formació adquireix el caràcter de periòdica amb una freqüència mínima anual o quan sigui necessària d’acord amb l’article 10. S’afegeixen als continguts la realització de proves pràctiques d’ajust quantitatiu dels equips de protecció respiratòria d’acord amb la UNE EN 529.
- Mesures de protecció. S’afegeix un requisit relatiu a l’eficiència dels equips filtrants amb l’exigència de que el titular garanteixi l’estanquitat sobre la cara del portador.
- Fitxa de presa de mostres. Ha variat lleugerament amb la incorporació de camps informatius relatius a les condicions de presa de mostra que ja amb l’anterior ITC calia tenir en consideració.
Consulteu aquí o a l’agenda de ctf els serveis que us podem oferir.
- Formació de SCR pel personal exposat a pols de sílice cristalí respirable.
- Habilitació a través de la formació inicial o de reciclatge, teòrica i pràctica, de prevenció pels llocs de treball en mineria d’acord amb la ITC 02.1.02.
- Formació en gestió d’emergències (consulteu a info@consultoriatt.com segons les vostres necessitats)
- Formació de prevenció de riscos laborals (consulteu a info@consultoriatt.com segons les vostres necessitats)
Consulteu aquí el text legal.
Textes derogats:
- ITC 04.8.01 de la Ordre de 13 de setembre de 1985 (Ref. BOE-A-1985-19595). Pols en mineria d’interior.
- Ordre ITC/2585/2007, de 30 d’agost (Ref. BOE-A-2007-16041). Sílice respirable.
- Ordre ITC/933/2011, de 5 d’abril (Ref. BOE-A-2011-6860). Sals solubles.
RD 665/1997
Article 5. Prevenció i reducció de l’exposició.
1. Si els resultats de l’avaluació a què es refereix l’article 3 de aquest Reial decret posessin de manifest un risc per a la seguretat o la salut dels treballadors per exposició a agents cancerígens, s’ha d’evitar aquesta exposició i programar el seu substitució de conformitat amb el que disposa l’ar tículo 4.
2. En cas que no sigui tècnicament possible substituir l’agent cancerigen o mutagen, l’empresari ha de garantir que la producció i utilització de la mateixa es duguin a terme en un sistema tancat.
3. Quan l’aplicació d’un sistema tancat no sigui tècnicament possible, l’empresari ha de garantir que el nivell d’exposició dels treballadors es redueixi a un valor tan baix com sigui tècnicament possible.
4. L’exposició no superarà el valor límit dels agents cancerígens que estableix l’annex III d’aquest Reial decret.
En tot cas, la no superació de la valor límit no eximirà de l’acompliment del que disposa l’apartat anterior.
5. Sempre que s’utilitzi un agent cancerigen, l’empresari aplicarà totes les mesures necessàries següents:
- Limitar les quantitats de l’agent cancerigen o mutagen en el lloc de treball.
- Dissenyar els processos de treball i les mesures tècniques amb l’objecte d’evitar o reduir a l’mínim la formació d’agents cancerígens.
- Limitar als el menor nombre possible els treballadors exposats o que puguin estar-ho.
- Evacuar els agents cancerígens en origen, mitjançant extracció localitzada o, quan això no sigui tècnicament possible, per ventilació general, en condicions que no suposin un risc per a la salut pública i el medi ambient.
- Utilitzar els mètodes de mesura més adequats, en particular per a una detecció immediata d’exposicions anormals degudes a imprevistos o accidents.
- Aplicar els procediments i mètodes de treball més adequats.
- Adoptar mesures de protecció col·lectiva o, quan l’exposició no pugui evitar-se per altres mitjans, mesures individuals de protecció.
- Adoptar mesures higièniques, en particular la neteja regular de sòls, parets i altres superfícies.
- Delimitar les zones de risc, establint una senyalització de seguretat i salut adequada, que inclogui la prohibició de fumar en aquestes zones, i permetre l’accés a les mateixes només a el personal que hagi operar en elles, excloent als treballadors especialment sensibles a aquests riscos.
- Vetllar perquè tots els recipients, envasos i instal·lacions que continguin agents cancerígens estiguin etiquetats de manera clara i llegible i col·locar senyals de perill clarament visibles, de conformitat tot això amb la normativa vigent en la matèria.
- Instal·lar dispositius d’alerta per als casos d’emergència que puguin ocasionar exposicions anormalment altes.
- Disposar de mitjans que permetin l’emmagatzematge, manipulació i transport segurs dels agents cancerígens, així com per a la recollida, emmagatzematge i eliminació de residus, en particular mitjançant la utilització de recipients hermètics etiquetats de manera clara, inequívoca i llegible, i col·locar senyals de perill clarament visibles, de conformitat tot això amb la normativa vigent en la matèria.
RD 665/1997
Article 9. Documentació
- L’empresari està obligat a disposar de:
- La documentació sobre els resultats de l’avaluació a què es refereix l’article 3, així com els criteris i procediments d’avaluació i els mètodes de mesurament, anàlisi o assaig utilitzats.
- Una llista actualitzada dels treballadors encarregats de realitzar les activitats respecte a les quals els resultats de les avaluacions esmentades en l’article 3 revelin algun risc per a la seguretat o la salut dels treballadors, indicant l’exposició a la qual hagin estat sotmesos a l’empresa.
- L’empresari ha d’adoptar les mesures necessàries per a la conservació dels historials mèdics individuals que preveu l’apartat 3 de l’article 8 de aquest Reial decret, sense perjudici del que disposa l’article 22 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals.
- Tant la llista esmentada en l’apartat 1 anterior com els historials mèdics esmentats en l’apartat 2 s’han de conservar durant quaranta anys després d’acabada l’exposició, remetent-se a l’autoritat laboral en cas que l’empresa cessi en la seva activitat abans d’aquest termini. Els historials mèdics seran remesos per l’autoritat laboral a la sanitària, que els conservarà, garantint en tot cas la confidencialitat de la informació que contenen. En cap cas l’autoritat laboral conservarà còpia dels esmentats historials.
- El tractament de dades personals només podrà realitzar-se en els termes que preveu la normativa de protecció de dades de caràcter personal.
2 comments