Continguts formació ITC 02.0.02
(*) imatge extreta de la web siliceysalud.es
L’article 10 de la Instrucció Tècnica Complementària 02.0.02 publicada el passat 09/07 a través de l’ordre TED/723/2021 aporta dues noves exigències a la formació en matèria del risc higiènic per l’exposició a la pols en el lloc de treball que són:
- Periodicitat mínima anual. Tota persona que ocupi un lloc de treball pel qual l’Avaluació de Riscos ha posat de manifest que té un risc per exposició a un agent cancerigen s’ha de formar reiteradament al llarg de la seva vida laboral i mentre duri l’exposició. Caldrà també formar quan es canvii de lloc de treball o quan les condicions del lloc canviïn.
- Teoria i pràctica. Cal incorporar a la formació exercicis pràctics suficients en els que s’inclogui, com a mínim, l’assaig d’ajust quantitatiu dels epi’s.
Més enllà d’aquests aspectes la norma demana que la formació sigui “precisa”, “suficient” i “clara” però enlloc es tradueix això en temps i continguts. Si volem no esperar a disposar de la guia que l’Instituto Nacional de la Silicosis presentarà (sinó hi ha novetats) a finals d’any podem consultar altre normativa de referència i trobarem una pauta bàsica per configurar les sessions.
Què ens diu la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals:
Article 19. Formació dels treballadors.
1. En compliment del deure de protecció, l’empresari ha de garantir que cada treballador rebi una formació teòrica i pràctica, suficient i adequada, en matèria preventiva, tant en el moment de la seva contractació, sigui quina sigui la modalitat o durada d’aquesta, com quan es produeixin canvis en les funcions que exerceixi o s’introdueixin noves tecnologies o canvis en els equips de treball.
La formació s’ha de centrar específicament en el lloc de treball o funció de cada treballador, adaptar-se a l’evolució dels riscos ia l’aparició d’altres nous i repetir-se periòdicament, si fos necessari.
2. La formació a què es refereix l’apartat anterior s’ha d’impartir, sempre que sigui possible, dins de la jornada de treball o, si no, en altres hores però amb el descompte en aquella de el temps invertit en la mateixa. La formació es podrà impartir per l’empresa amb mitjans propis o concertada amb serveis externs, i el seu cost no recaurà en cap cas sobre els treballadors.
Què ens diu el Reial Decret 995/1997 sobre riscos per exposició a agents cancerígens:
Article 11. Informació i formació dels treballadors.
La formació ha de ser “suficient i adequada i informació precisa basada en totes les dades disponibles, en particular en forma d’instruccions, en relació amb:”
a) Els riscos potencials per a la salut, inclosos els riscos addicionals deguts a el consum de tabac.
b) Les precaucions que s’han de prendre per prevenir l’exposició.
c) Les disposicions en matèria d’higiene personal.
d) La utilització i ocupació d’equips i roba de protecció.
e) Les conseqüències de la selecció, de la utilització i de l’ús d’equips i roba de protecció.
f) Les mesures que han d’adoptar els treballadors, en particular el personal de intervenció, en cas d’incident i per a la prevenció d’incidents.
2. Aquesta formació ha de:
a) Adaptar-se a l’evolució dels coneixements respecte als riscos, així com a l’aparició de nous riscos.
b) Repetir-se periòdicament, si fos necessari.
”
Què ens diu el Reial Decret 374/211 sobre riscos per exposició a agents químics:
“…una formació i informació adequades sobre els riscos derivats de la presència d’agents químics perillosos en el lloc de treball, així com sobre les mesures de prevenció i protecció que hagin d’adoptar-se en aplicació de aquest Reial decret.
2. En particular, l’empresari ha de facilitar als treballadors o als seus representants, seguint el criteri establert a l’apartat 1 de l’article 18 de l’esmentada Llei:
a) Els resultats de l’avaluació dels riscos que preveuen l’article 3 de aquest Reial decret, així com els canvis en aquests resultats que es produeixin com a conseqüència d’alteracions importants de les condicions de treball.
b) Informació sobre els agents químics perillosos presents en el lloc de treball, com ara la seva denominació, els riscos per a la seguretat i la salut, els valors límit d’exposició professional i altres requisits legals que els siguin aplicables.
c) Formació i informació sobre les precaucions i mesures adequades que s’hagin d’adoptar a fi de protegir-se i als altres treballadors en el lloc de treball.
d) Accés a tota fitxa tècnica facilitada pel proveïdor, d’acord el que disposa la normativa sobre classificació, envasat i etiquetatge de substàncies i preparats perillosos.
“
En conclusió i a mode de pauta bàsica una activitat de formació que compleixi amb la ITC 02.0.02 haurà de contenir com a mínim:
- Informació sobre els riscos per a la salut per exposició a pols i SCR i les precaucions a observar en el lloc de treball.
- Mesures col·lectives implantades per fer-hi front, ús i manteniment ( si procedeix).
- Mesures individuals (EPI’s) escollides, ús, guarda, manteniment, ajust i substitució.
- Les mesures d’higiene personal correctes.
- Pràctica mitjançant assajos d’ajust quantitatius, amb mètodes basats en la norma UNE-EN 529.
- Bones i males pràctiques preventives
- Drets i obligacions dels treballadors
Articles relacionats:
Deixa un comentari