Com ja explicàvem en l’anterior article, el passat 31 de desembre de 2020, es publicava al DOGC la Llei 18/2020, del 28 de desembre, de facilitació de l’activitat econòmica (Llei de facilitació).
Amb l’entrada en vigor d’aquesta llei al cap de 20 dies de la seva publicació queden derogats els règims d’intervenció de les activitats econòmiques Innòcues i de Baix Risc establertes que establia el títol II de la Llei 16/2015, del 21 de juliol, de simplificació de l’activitat administrativa de l’Administració de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya i d’impuls de l’activitat econòmica (Llei de simplificació).
En el títol II de la Llei de simplificació s’establia, entre d’altres coses:
- Que les activitats considerades innòcues, i per tant sotmeses al règim d’intervenció de Declaració Responsable (DR), eren aquelles incloses dins l’annex I de la Llei de simplificació.
- Que les activitats considerades de baix risc, i per tant sotmeses al règim d’intervenció de Comunicació Prèvia (CP), eren aquelles incloses dins l’annex II de la Llei de simplificació.
Ara la nova Llei 18/2020 deroga, per mitjà de la disposició derogatòria 1.a) i 1.f), el Títol II i els Annexos I i II de la Llei de simplificació i per mitjà de la secció segona i l’annex estableix un nou i únic règim d’intervenció.
A continuació analitzarem els punts de l’article 32 per veure com és el nou escenari d’intervenció.
L’article 32 de la Llei 18/2020 de facilitació estableix:
- 1 – El titular ha de comunicar digitalment les dades necessàries per a l’inici de l’activitat en l’establiment i ha d’adjuntar un certificat tècnic acreditatiu del compliment dels requisits normatius, d’acord amb l’annex.
- 2 – El certificat tècnic a què fa referència l’apartat 1 s’ha de formalitzar en un model normalitzat, d’ús obligatori, que s’ha de posar a disposició dels titulars de les activitats econòmiques en el portal únic per a les activitats econòmiques.
Fins ara el titular havia de posar en coneixement d’inici d’una activitat innòcua presentat una declaració responsable en la qual declarava que complia amb els requisits establerts per la normativa vigent per accedir a l’exercici de l’activitat, que disposava d’un certificat tècnic justificatiu de complir-los i que es comprometia a mantenir-ne el compliment durant la vigència de l’exercici de l’activitat. Amb la Llei de facilitació desapareix per complet la declaració responsable i es parla únicament de comunicació i totes han d’incloure el certificat tècnic que acrediti que l’activitat compleix amb tots els requisits normatius. A més a més, aquest certificat tècnic s’ha de fer mitjançant un model normalitzat que l’administració posarà a disposició dels tècnics.
- 3 – Si, d’acord amb l’annex, per la dimensió o la capacitat dels establiments, cal una descripció tècnica més acurada del compliment normatiu d’aquesta activitat per tal de protegir l’interès general, la comunicació de dades ha d’incorporar un projecte detallat signat per un tècnic competent que descrigui les característiques de l’establiment i la seva adaptació a la normativa.
Per altre banda les activitats que donada la dimensió o la capacitat dels establiments, necessitin una descripció tècnica més acurada la comunicació de dades ha d’incorporar també un projecte detalla signat per un tècnic que descrigui les característiques de l’establiment i la seva adaptació a la normativa.
A l’annex de la Llei 18/2020 de facilitació es recullen les activitats subjectes al règim de comunicació de la Llei de facilitació i la necessitat d’aquestes de presentar únicament un certificat tècnic o si, a més a més, necessiten un projecte tècnic i un informe previ d’incendis.
La documentació que ha d’incorporar la comunicació de dades es recullen a l’annex de la Llei 18/2020 de facilitació.
- 4 – No es pot presentar la comunicació d’inici d’activitat en un establiment fins que la intervenció prèvia sobre l’activitat establerta per la normativa sectorial finalitzi favorablement.
S’especifica, ara si, que la comunicació prèvia no eximeix del compliemnt de normatives sectorials específiques, o dit d’una altra manera, no es pot comunicar i començar ” a sac”.
- 5 – En els casos en què es requereix un informe previ d’incendis d’acord amb la normativa en matèria d’incendis en concordança amb l’annex, la comunicació de dades, el certificat i el projecte detallat que descriu les característiques de l’establiment s’han de presentar una vegada tramitada i finalitzada favorablement aquesta intervenció, d’acord amb el que estableix la normativa en matèria d’incendis.
En consonància amb l’anterior punt, no té efecte la comunicació sinó es disposa de l’informe favorable d’incendis en aquells casos que és preceptiu.
- 6 – En els casos en què la normativa sectorial estableix una intervenció prèvia de l’Administració de la Generalitat sobre l’exercici de l’activitat i, si escau, de l’establiment, la comunicació de dades, el certificat i, si escau, el projecte que descriu les característiques de l’establiment s’han de presentar una vegada tramitada i finalitzada favorablement aquesta intervenció, d’acord amb el que estableix la normativa corresponent.
- 7 – En els casos en què la normativa sectorial condicioni la resolució de la intervenció a la verificació prèvia per part de l’ajuntament del compliment dels requisits de la seva competència, la Finestreta Única Empresarial, per mitjà del procediment de tramitació unificada, ha de trametre a l’ens local les dades aportades pel titular de l’activitat en el moment de sol·licitar la intervenció prèvia, pel tal que s’hi pronunciï.
Les activitats que requereixen un informe previ d’incendis, d’acord amb la normativa en matèria d’incendis i en concordança amb l’annex, o estiguin sotmeses a la intervenció prèvia establerta per la normativa sectorial, no es pot presentar la comunicació d’inici d’activitat fins que la intervenció no hagin finalitzat favorablement.
- 8 -Les dades comunicades han de permetre d’identificar el titular, els fets o els elements relatius a l’inici d’una activitat econòmica, sens perjudici del compliment de les altres obligacions que determinen les normatives sectorials.
La comunicació de dades per a l’inici de qualsevol activitat ha de complir uns mínims de suficiència, mínims que fins ara no s’exigien especíoficament i que donaven lloc a confusions i conflictes entre l’administració i l’administrat.
- 9 – La comunicació de dades per a l’inici de l’activitat en un establiment habilita immediatament per a l’exercici de l’activitat sota la responsabilitat del titular i del tècnic competent que signa la documentació tècnica. La comunicació de les dades faculta l’Administració per a dur a terme qualsevol actuació de comprovació.
- 10 – Si la comunicació de dades està subjecta a una taxa per a iniciar l’activitat, el titular ha de disposar del comprovant del pagament de la taxa.
Finalment queda reconegut per la norma que és indispensable el pagament de taxes per l’exercici de l’activitat comunicada.
Descarregueu la Llei 18/2020 aquí.
Deixa un comentari