Consultes realitzades al Sotsinspector J.C.B. de la PG-ME (26/01/2011)
Un dels vostres companys va preguntar si les Centrals Receptores d’Alarmes (CRA) fan la trucada telefònica directament a la policia o al telèfon d’emergències 112 quan reben un avís d’alarma generat per un sistema de seguretat instal·lat en un edifici.
Tot i que a Catalunya el 112 és el telèfon únic de referència per a la comunicació de les emergències, en el cas de les CRA són una excepció ja que fan la trucada telefònica directament a la Sala Central de Comandament de Mossos d’Esquadra. La Sala Central de Comandament només atén les trucades que fan les CRA, de forma que qualsevol altra trucada es deriva cap al sistema 112.
En aquest sentit, també és important saber que està prohibit instal·lar sistemes de seguretat en edificis que transmetin les alarmes directament a la policia. Aquests avisos d’alarma sempre han de passar per una CRA.
Imaginem que tenim en una activitat SEVESO un CECON amb VIGILANTS DE SEGURETAT amb pantalles visualitzant imatges de càmeres de seguretat. En aquest cas, també és necessari el CRA fora de la instal lació?
La connexió a CRA serà obligatòria si així ho determina l’annex III del Decret de mesures d’autoprotecció per aquella instal·lació o activitat. Recordeu que la instal·lació d’un centre de control (CECON) és sempre facultativa, però molt recomanable quan hi ha diversos vigilants cobrint simultàniament diferents posicions i el sistema de seguretat electrònica i videovigilància és relativament complex. El fet que hi hagi un CECON no eximeix del compliment del que marca el Decret. Quan hi ha un CECON la CRA assumeix funcions de suport (per exemple, tenen protocols de comunicacions que per garantir que el CECON no quedi sense atenció).
És a dir, aquest vigilant de SEGURETAT, en cas de necessitat de cridar la Policia (Mossos / P. Local), podria cridar directament?. Ell ja és coneixedor de l’emergència i, per tant, no suposaria una falsa alarma.
Em remeto al contingut de l’article 7 del Decret de mesures d’autoprotecció on es detalla com s’han de fer les comunicacions. En les instal·lacions que tinguin CECON i estiguin connectades a CRA el Decret no marca cap directriu sobre si les comunicacions s’han de fer des del CECON o des de la CRA, tan sols diu que la persona titular de l’activitat o la persona que especifiqui el seu pla d’autoprotecció ha de fer la comunicació de l’emergència (punt 7.1). També diu que la comunicació s’ha de fer com a mínim al 112, i al CECAT o CECOPAL quan correspongui, els quals activaran als serveis operatius. Des del meu punt de vista, si hi ha CECON és més senzill i àgil que aquest es faci càrrec de fer les comunicacions oportunes.
D’altra banda, sembla que hi ha una disfunció entre el que diu el Decret de mesures d’autoprotecció i l'”ORDRE IRP/198/2010, de 29 de març, per la qual s’estableixen els criteris d’actuació per al manteniment i la verificació dels sistemes de seguretat i la comunicació a la policia de la Generalitat-mossos d’esquadra dels avisos d’alarma”, la qual diu que les CRA han de comunicar els avisos d’alarma a la PG-ME (o sigui ,a la Sala Central de Comandament). Tenint en compte únicament un criteri de jerarquia normativa (un Decret està per sobre d’una Ordre) podria dir que prevalen les comunicacions al sistema 112 però no em correspon a mi donar aquesta resposta.
Moltes gràcies Carlos Derqui.
Deixa un comentari