Formació i mineria. ITC 02.1.02.
El marc legal actual que regeix la seguretat i la salut dels treballadors en l’àmbit miner es caracteritza entre altres qüestions per exigir a tots els treballadors, efectivament tots, des del directiu fins el vigilant nocturn, per plantejar dos casos molt llunyans, que tinguin una formació en seguretat mínima inicial adequada al seu lloc de treball i que periòdicament se’ls recicli o actualitzi.
Per això diem que la formació en mineria és habilitant (punt 4 de la ITC 02.1.02). Dit d’una altra manera: la formació de seguretat inicial és obligatòria i per tant sense ella el nou treballador no pot incorporar-se al lloc de treball.
L’esmentada ITC 02.1.02 va ser aprovada mitjançant l’ORDRE ITC / 1316/2008 i en ella s’estableix el marc legal (l’exigència mínima indispensable) a partir de el qual podrem planificar les nostres campanyes de formació:
Formació i mineria. ITC 02.1.02.
Qui ha de disposar d’aquesta formació:
- Els treballadors que exerceixen el seu treball habitual en centres de treball situats dins de les activitats mineres (d’acord amb l’àmbit definit en l’art.1 de l’RD 863/1985 RGNBSM).
Dubte: hem de formar els xofers que realitzen transport a l’exterior i per tant només “trepitgen” la zona de càrrega i expedició? Si no suposa un perjudici per a l’empresa si: tot i que la sobreinformació no és recomanable si que és aconsellable que els treballadors estiguin ben formats. No obstant, si el temps que passen al centre de treball miner i la seva interacció amb el mateix és molt baixa podem informar-los mitjançant la distribució de fullets d’instruccions bàsiques. Si per contra aquests xofers a més de carregar han d’accedir més enllà de la plaça i circular i realitzar descàrregues per dins de l’establiment miner, per molt que la seva tasca sigui la de l’transport a l’exterior, han de realitzar la formació de 20 + 5 hores de transport
Quan s’ha de realitzar:
- Inicial. Mínim de 20 hores. Abans de la incorporació a el lloc de treball.
- Periòdica. Mínim de 5 hores. Segons el lloc de treball correspondrà un reciclatge o actualització cada 2 anys o cada quatre.
Dubte: volem formar els treballadors en altres àmbits. Cap problema, la legislació permet la formació extraordinària dels treballadors, és a dir, un cop realitzades les corresponents 20 i 5 hores, l’empresa pot afegir qualsevol contingut que s’estimi necessari.
Dubte: l’empresa ha contractat a 3 persones que provenen d’una altra empresa minera. Hem de formar-los amb 20 hores o podem seguir la formació que ja han rebut? Tot i que la ITC 02.1.02 no entra a determinar si es poden prendre com valides les formacions que ja hagi rebut el treballador en empreses prèvies si que podem entendre que, atès que la formació realitzada pot estar ajustada a el lloc i centre de treball, si no és possible conèixer amb detall els continguts de la formació rebuda hem de considerar-la no vàlida i formar des de l’inici a el nou personal. En qualsevol cas només la formació organitzada des de la pròpia empresa ens pot assegurar que els continguts impartits són suficients I ADEQUATS (punt 10 ITC 02.1.02).
Com s’ha de fer:
1 – Presencial. No està permesa la formació a distància (fet que pot haver generat conflictes durant l’estat d’alarma en aquelles empreses amb necessitats de formació, produïdes per exemple, per baixes degudes a l’propi covid19).
Dubte: Com hem de formar en cas d’ESTAT D’ALARMA? Amb l’experiència recent adquirida podem concloure que atès que per a l’inici dels treballs és indispensable la formació inicial (requisit propi miner i també de la Llei 31/95 de PRL) hem de formar el treballador de forma prèvia ia distància (aplicant el mètode que es consideri més oportú) amb continguts, temps i formadors ajustats a ITC 02.1.02 però amb certificat fora de l’abast de la mateixa. Superat el E.A. podrem regularitzar la situació.
Dubte: Com realitzem les formacions periòdiques en cas d’ESTAT D’ALARMA? Caldrà estudiar la normativa que es publiqui però de repetir-se les condicions viscudes aquesta primavera (2020) quedarien suspeses les activitats i prolongada la vigència de la darrera formació fins a la fi de l’E.A.
2 – Teòrica, pràctica, suficient i adequada. Continguts desenvolupats seguint l’itinerari corresponent i ajustats a les peculiaritats de el lloc i centre de treball concret.
Dubte: És SUFICIENT i ADEQUADA una formació que s’imparteix a treballadors de diferents empreses alhora? Caldria estudiar en detall els continguts de la mateixa i avaluar-los contra les condicions i peculiaritats de cada centre de treball. L’empresa minera és la responsable final d’aquest compliment.
3 – El personal formador haurà d’estar format en prevenció i mineria i tenir experiència en el sector.
4 – Disposició de mitjans adequats.
Dubte: volem organitzar internament una campanya de formació però el nostre DF no té el títol de PRL. Com podem organitzar-perquè ell pugui participar-hi? La formació pot ser organitzada des de l’empresa o contractada a un tercer que compleixi els requisits de la ITC. Més enllà d’això, la ITC preveu la possibilitat que es disposi d’un equip formatiu amb l’aportació complementària de la formació i experiència exigida per la qual cosa pot organitzar-se una formació amb tercers i aportant l’experiència i coneixements de la Direcció Facultativa.
5 – Registre i certificació. S’ha de documentar d’acord amb l’ET 2005.01.11.
Dubte: Com afegim la formació rebuda pel treballador en anteriors empreses a la cartilla de la nostra empresa? No correspon. La cartilla hauria d’iniciar-se sempre amb una activitat de 20 hores realitzada per la pròpia empresa.
Altres articles d’interès:
La formació d’adults. La gamificació. El Kahoot.
Kahoot!: qué es, para qué sirve y cómo funciona – Xataka
Poseu-vos en amb contacte amb nosaltres i us valorem tècnicament i econòmicament les vostres necessitats de formació.
Teniu crèdit per formació? Us ajudem a recuperar-lo. Poseu-vos en contacte amb nosaltres.
Ens veiem!!!!
Deixa un comentari