Un dels aspectes més importants, tant en la fase de disseny com en la d’explotació, en la mineria subterrània és la ventilació del lloc de treball. L’objectiu de la ventilació és la de proveir d’aire renovat els espais confinats de l’activitat per tal de regular-ne la temperatura, aportar l’oxigen necessari, diluir gasos i partícules, i finalment garantir unes condicions de treball òptimes pel treballador.
Qualsevol sistema de ventilació per la mineria d’interior requereix una important despesa econòmica, tant per la inversió en la compra i en el manteniment dels equips necessaris, l’adequació d’espais on allotjar-los, l’execució de galeries de ventilació, … així com pel consum energètic que exigeix aquesta instal·lació. D’aquesta manera hom entén que cal una planificació molt acurada per aconseguir que la instal·lació sigui un èxit des de la perspectiva laboral, de cost d’inversió i de cost energètic. Tot el dit acabarà per exigir la implementació d’un seguit d’indicadors que permetin seguir el funcionament del sistema. Així doncs la correcta presa de mostres esdevindrà finalment una bossa de dades que caldrà interpretar per comprendre l’evolució de l’entorn i anticipar-se per continuar mantenint un aire de qualitat en el lloc de treball. Aquest anàlisi determinarà l’èxit del sistema de ventilació.
Situats en un entorn de dades caldrà dotar-se d’eines de processament que ajudin a realitzar un anàlisi àgil i fiable de la ventilació, que dibuixin un model de ventilació ajustat a la realitat en menys temps i que, gràcies a aquesta modelització, sigui fàcil per l’empresa la presa de decisions en aquest àmbit.
Periòdicament, a l’interior de les mines subterrànies, es prenen mesures de temperatura, gasos i velocitat de l’aire, i s’arxiven mitjançant fulls de càlcul i/o bases de dades. En el període en que vaig estar realitzar aquestes tasques a les mines de Cabanasses (Súria) i Vilafruns (Balsareny) on l’empresa ICL Iberia, en aquell moment Iberpotash, explota la Conca Potàssica Catalana, em vaig adonar de l’important volum de dades de les que ja llavors disposava l’empresa i del poc rendiment que se’n treia.
Conscient doncs de la importància de la ventilació en la mineria subterrània i de la gran quantitat de dades que es generaven, va sorgir la idea de desenvolupar una eina informàtica per donar suport a la consulta, facilitar-ne la interpretació i agilitzar la presa de descisions.
En aquell moment i en el marc de la Càtedra Iberpotash, amb l’EPSEM (UPC de Manresa) vàrem desenvolupar una eina que permetria la gestió d’aquelles dades. Una eina digital emmarcada en l’entorn SIG (gvSIG, ArcGIS, Qsig, …) que permetria també registrar geogràficament/visualment les lectures realitzades dins de l’activitat minera. Aquest aspecte facilitaria la integració de la ventilació amb el disseny miner de l’explotació.