Qui vetlla per la seguretat d’aquesta instal·lació?
On cal anar per sol·licitar l’explotació de l’aigua que n’extraurem?
Qui és l’especialista en aquest àmbit?
Cal senyalitzar-lo?
Com s’ha de legalitzar?
Quina és l’administració competent?
Existeix algun professional especialista?
Necessitarem una bomba? Com l’alimentarem? Ens caldrà alguna instal·lació annexa?
Es necessita algun tipus de permís?
Quina administració és la competent durant els treballs de perforació?
Aquestes són només algunes de les preguntes que molts de nosaltres ens estem fent aquests dies. És doncs per ajudar a entendre el punt en el que ens trobem i el marc normatiu actual que hem preparat aquest article. I si encara teniu dubtes truqueu, estarem encantats d’atendre-us.
Més enllà del requisit propi de l’existència d’aigua subterrània, administrativament parlant, el món dels pous es troba entre quatre fronts; el miner, l’hídric, l’industrial i el municipal. Espès però no complicat si es té clar com plantejar-ho, essent indispensable tenir present alguns aspectes abans de començar la perforació no sigui que després d’invertir uns diners ens trobem que no podem beneficiar-nos-en.
Necessiteu ajuda? Podeu comptar amb nosaltres, cliqueu aquí
De forma general podríem resumir el procés de legalització del nostre pou de la següent manera: El primer pas serà saber que podrem explotar l’aqüífer amb les condicions de servei que ens hem plantejat. Just després una llicència d’obra municipal i l’autorització de l’autoritat minera. Un cop feta la perforació ens caldrà dotar-nos d’una instal·lació d’impulsió que, proveint-se de la xarxa elèctrica, de plaques fotovoltaiques, d’un molí eòlic o d’altres fonts caldrà traslladar a l’administració competent en seguretat industrial. Finalment, i considerant que serà d’explotació privada (amb consums inferiors als 7000 m3 per any (*)) caldrà comunicar a l’administració hídrica de la zona. Superats aquests passos podrem beneficiar-nos de l’aigua del nostre pou per reg de camps i jardins i altres usos no de consum humà (en aquest últim cas ens caldrà cotar-nos d’un equip potabilitzador).
(*) Per consums superiors l’administració considera que l’ús és industrial i, de ser així, la normativa de mines també considera el cas de forma diferent.
1 comment