De tots els passos descrits existeix el relatiu a mines que exigeix indispensablement d’un titulat en mines col·legiat per la preparació d’un projecte i la direcció de l’execució del mateix per la qual cosa és raonable pensar que aquest tècnic ens podrà resoldre els altres tràmits sense dificultats afegides. Tot això donat perquè per l’execució del pou es requereix de tècnica minera.
La normativa que regeix a l’estat espanyol i alguns dels articles d’interès, de forma no exhaustiva, és la següent;
Llei 22/1973 de 22 de juliol de mines
Art. 3
2. Queda fuera del ámbito de la presente Ley la extracción ocasional y de escasa importancia de recursos minerales, cualquiera que sea su clasificación, siempre que se lleve a cabo por el propietario de un terreno para su uso exclusivo y no exija la aplicación de técnica minera alguna.
Necessiteu ajuda? Podeu comptar amb nosaltres, cliqueu aquí
Reial Decret 863/1985, de 2 d’abril, pel qual s’aprova el Reglament General de Normes Bàsiques de Seguretat Minera.
Art. 168
De acuerdo con la Ley de Minas de 21 de julio de 1973 y Leyes orgánicas que regulan los Estatutos de Autonomía, incumbe al Ministerio de Industria y Energía o al Órgano Autonómico correspondiente, en aquellas Comunidades en que se haya transferido la competencia en materia de minas, las funciones de inspección y vigilancia en lo relativo a previsión de accidentes y enfermedades profesionales al análisis de las causas del accidente y a plantear las conclusiones pertinentes, el cumplimiento del presente Reglamento, así como la estricta observancia de las normas de seguridad e higiene en el trabajo en las explotaciones mineras de cualquier orden y en cuantos trabajos regulados por la citada Ley que exijan la aplicación de la técnica minera.
Reial Decret 2857/1978, de 25 d’agost, pel qual s’aprova el Reglament General pel Règim de la Mineria.
Art. 1. Abast d’aplicació i classificació dels recursos
4. Queda fuera del ámbito de aplicación de la Ley de Minas y de este Reglamento, la extracción ocasional y de escasa importancia técnica y económica de recursos minerales que, cualquiera que sea su clasificación, se lleve a cabo por el propietario del terreno en que se hallen, para su uso exclusivo, y no exija aplicación de técnica minera alguna.
A los efectos de lo dispuesto en el párrafo anterior se entiende necesaria la aplicación de técnica minera en los trabajos que a continuación se enumeran, cuando éstos tengan por finalidad la investigación y aprovechamiento de recursos minerales.
1.º Todos los que se ejecuten mediante labores subterráneas, cualquiera que sea su importancia.
2.º Los que requieran el uso de explosivos, aunque sean labores superficiales.
3.º Los que realizándose a roza abierta y sin empleo de explosivos requieran formación de cortas, tajos o bancos de más de tres metros de altura.
4.º Los que, hallándose o no comprendidos en los casos anteriores, requieran el empleo de cualquier clase de maquinaria para investigación, extracción, preparación para concentración, depuración o clasificación.
5.º Todos los que se realicen en las salinas marítimas y lacustres, y en relación con aguas minerales, termales y recursos geotérmicos.
Pel que fa a l’ús del recurs, l’administració hídrica competent ha d’autoritzar l’aprofitament d’aigües superficials (de llacs, rius, embassaments, etc.), d’aigües subterrànies (de pous, mines, fonts, etc.), d’aigües procedents d’una depuradora o d’aigües procedents d’una dessalinitzadora. En qualsevol cas els usos admesos d’aquestes captacions inclou l’abastament de població, regadiu, ús ramader, industrial, aqüicultura, usos recreatius i altres.
Com s’ha comentat abans, si l’aprofitament de les aigües subterrànies és per un volum menor a 7.000 m3/any, caldrà comunicar l’aprofitament d’aigües subterrànies a l’administració competent.
Necessiteu ajuda? Podeu comptar amb nosaltres, cliqueu aquí
Decret Legislatiu 3/2003, de 4 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la legislació en matèria d’aigües de Catalunya.
Article 1. Objecte
2. Aquesta Llei té per objecte ordenar les competències de la Generalitat i les dels ens locals en matèria d’aigües i obres hidràuliques, regular, en l’àmbit d’aquestes competències, l’organització i el funcionament de l’Administració hidràulica a Catalunya, mitjançant una actuació descentralitzadora, coordinadora i integradora que ha de comprendre la preservació, la protecció i la millora del medi, i establir un nou règim de planificació i economicofinancer del cicle hidrològic.
3. Resten excloses de l’àmbit d’aplicació d’aquesta Llei, llevat del règim fiscal establert pel títol VI, les aigües minerals i termals, que es regulen per llur legislació específica.
Article 4. Competències de la Generalitat
b) L’ordenació i la concessió dels recursos i els aprofitaments hídrics, fins i tot l’aprofitament de les aigües residuals i, en general, totes les funcions d’administració i control de la qualitat del domini públic hidràulic, (…).
Decret 328/1988, d’11 d’octubre, pel qual s’estableixen normes de protecció addicionals en matèria de procediment en relació amb diversos aqüífers de Catalunya.
Disposició addicional tercera.
3. (…) En els aprofitaments que ho requereixin segons la normativa vigent en la matèria, l’interessat haurà d’adjuntar un projecte de seguretat d’acord amb el Reglament general de normes bàsiques de seguretat minera, que serà remès a l’òrgan competent del Departament d’Indústria i Energia perquè n’atorgui, si escau, l’aprovació preceptiva.
La intervenció municipal ve regulada per la normativa urbanística.
Decret Legislatiu 1/2010, de 3 d’agost, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’urbanisme.
Article 187. Actes subjectes a llicència urbanística
1. Estan subjectes a la llicència urbanística prèvia, amb les excepcions que estableix l’article 187 ter, els actes següents:
a) Els moviments de terra i les esplanacions dels terrenys.
Pel que fa al marc legal relatiu a la instal·lació aquest serà funció de la tecnologia emprada essent sempre necessària com a mínim la declaració responsable.
Deixa un comentari